Arra jutottunk, hogy a saját szűrőnk szerint besoroljuk a festményeket, így már a jelentkezéskor láthatod, hogy a mi véleményünk szerint az adott festménynek mennyi a nehézségi szintje egy 1-től 3-ig terjedő skálán.

Szoktad használni azt a szót, hogy nehéz vagy nehézség? Mire használod? Néha érdemes megnézni a szavak jelentését, tud meglepetést okozni, még akkor is, ha szinte rutinszerűen használjuk. A wikiszótár szerint 21 jelentése van a „nehézség” szónak. A legtöbb jelentése átvitt értelemben van. Ami a mi esetünkben érdekes lehet a nehézség jelentései közül, azok a következők:

10. Átvitt értelemben: Megerőltető hatás, amit egy feladat, tennivaló elvégzése közben tapasztal meg az ember, mert az a szokásosnál nagyobb erőfeszítést, küzdelmet követel.
11. Átvitt értelemben: Nagy erőfeszítést követelő helyzet, állapot, amikor sok munkát kívánó körülmény áll fenn.
12. Átvitt értelemben: Fokozott szellemi munkát igénylő helyzet, amikor az értelmileg megerőltető összefüggés, szöveg, műalkotás megértése, élvezése teljes figyelmet kíván.
forrás: www.wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Nehez

Ezt a három jelentést olvasva, nehéz eldönteni, pontosan melyik meghatározás illik a leginkább a Festőestek és képek nehézségi fokozatának meghatározásához.
Egy biztos, kicsit szubjektív vélemény, hogy egy adott kép megfestése mennyire nehéz.

Van egy szűrő nálunk, amin keresztül valahogy mi értelmezzük a festményt, majd azt átdolgozzuk, hogy reálisan megfesthető legyen 3.5 óra alatt, akár kezdők számára is. A reálisság kérdésköre megint megérne egy eszmefuttatást, hogy mi reális és mi nem, de mi sokat nézünk ki belőled, és eddig ezt mindig csak igazoltad. 😉

Arra jutottunk, hogy a saját szűrőnk szerint besoroljuk a festményeket, így már a jelentkezéskor láthatod, hogy a mi véleményünk szerint az adott festménynek mennyi a nehézségi szintje egy 1-től 3-ig terjedő skálán.

Itt fontos megjegyezni, hogy mindegyik kép megfesthető kezdők által is, akkor is elkészül a festmény a végére, de lehet, hogy egy 3-as fokozatúnál erősebbnek érződik a tempó, vagy több technikai információt adunk át ugyan annyi idő alatt. Az 1-es fokozatú is ugyan úgy ad kihívást, minden képnek a felépítése és a hozzá szükséges technika más.

A nehézség eldöntése összetett, több szempont alapján nézzük. Nehéz lehet attól is egy kép, hogy sok benne a szín, és a színkeverés minden alkalommal valamennyi ideig tart, így összességében gyorsabban kell festeni, hogy elkészüljön. Vannak olyan technikák, amire valaki könnyebben érez rá, valaki lassabban, ezért attól is lehet nehezebb. Könnyíthet a festésen, ha sokféle stílus is jól mutat a képen, és ez több szabadságot ad neked, miközben fested.
Lássuk, mik lehetnek az okai, ha egy festmény 1,2 vagy 3-as nehézségi szintű besorolást kap. Ezekből lehet, hogy egy, de lehet, hogy több is igaz, ez képfüggő.

1-es szintre jellemző lehet:

– Több „szabadság” a képen
– Kevesebb szín, vagy színkeverés
– Kevesebb részlet a képen
– Megfestése kevesebb lépésből áll
– Könnyen elsajátítható technikák
– Több idő a részekre

2-es szintre jellemző lehet:

– Kötöttebb kép/kevesebb „szabadság” a képen
– Több szín, vagy színkeverés
– Megfestése több lépésből áll
– Többféle technika
– Összetettebb technika

3-as szintre jellemző lehet:

– Sok szín, színkeverés
– Összetettebb technika
– Több olyan részlet, ami instrukciókkal kevésbé írható körbe

Reméljük, ez segítség neked, hogy ki tudd választani, melyik képet szeretnéd nálunk megfesteni.

Ne felejtsd el, mindegyik szint megfesthető akkor is, ha utoljára általános iskolában fogtál ecsetet. A különbség a kidolgozottság és a lépések megcsinálásának könnyedsége egyedül.

Ha szeretnél hozzátenni, kiegészíteni, építő ötletet adni, itt kommentben és e-mailben is megteheted. hello@ehesjolo.hu

Edina